miercuri, 26 iunie 2019

Patek Philippe C.89








         

           Exista ceasuri si ceasuri complicate, iar apoi exista ceasuri extrem de complicate la care este greu de imaginat cum au fost planificate, asamblate si facute sa functioneze. Aceste ceasuri sunt rare din motive evidente si nu sunt in general exceptionale din punct de vedere estetic. Scopul unui astfel de ceas este, intr-adevar, de a lua un anumit aspect al orologeriei si dus la extrem.
               Acesta este Calibrul 89. Sub acest nume enigmatic se ascunde un calibru extrem in ceea ce priveste complexitatea orologera. Continand nu mai putin de 1728 componente, două cadrane principale, 24 de aratatoare si opt punti, Calibrul 89 al renumitei firme elvetiene de ceasuri Patek Philippe este unul din primele 5 cele mai complicate ceasuri realizat vreodata in lunga istorie a orologeriei mondiale, el continand 33 de complicatii. Si acesta nu este singurul record pe care acest ceas il detine. El este in acelasi timp si unul dintre cele mai scumpe ceasuri din lume care nu este ornat cu bijuterii. Pe data de 9 aprilie 1989, un cumparator anonim a platit astronomica suma de 3.2 milioane de dolari pentru primul dintre cele patru calibre 89 fabricate, un model care a intrat deja in istoria orologeriei.
             La 150-a aniversare a firmei in 1989, ideea era sa se produca cel mai complex ceas mecanic realizat vreodata si sa-l realizeze de asemenea, si la cel mai inalt nivel de executie, nivel al mestesugurilor si a cunostintelor realizabile in ceasornicaria mecanica in special cea elvetiana. Un fel de muzeu portabil de orlologie. 
            In ceea ce priveste caracteristicile lui Caliber 89,  pune aproape orice alt ceas la umbra (cu cateva exceptii, cum ar fi Patek Philippe Star Caliber 2000 ,  Patek Philippe Henry Graves si monstrul sacru Vacheron Constantin referinta 57260. Are 88,2 mm in diametru, cu grosimea de 41,07 mm si, dupa cum se vede, in aur galben, cantarind 1,1 kg. Dupa cum va puteti imagina ca nu apar prea des spre vanzare; ultima data a fost la Antiquorum in 2009, si s-a vandut cu peste 5 milioane de $.
            Are  un calendar complet perpetuu care arata anul intr-o diafragma, fazele lunii, rasaritul si apusul soarelui, afisarea anotimpurilor, echinoctiul si solstitiile, semnele zodiacului si multe altele. Indicatiile acustice ofera o sonerie grandioasa si minutioasa.
            Una dintre cele mai interesante caracteristici ale ceasului, este calendarul. Singurul calculator mecanic pentru data de Pasti, este in marele ceas al Catedralei din Strasbourg.  Caliberul 89 rezolva problema mai bine, calculand data, folosind o roata interna complexa si calculeaza ciclul de date de Pasti.
            Ultima data a fost vandut la casa de licitatii Christie's din New York fiind adjudecat la suma de 11 milioane de $.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu