miercuri, 26 iunie 2019

Patek Philippe Henry Graves Supercomplication










            Patek Philippe Henry Graves Supercomplication este unul dintre cele mai complicate ceasuri create vreodata. "Supercomplication Henry Graves" a ramas vreme de 80 de ani ceasul capabil de operatiuni cu cel mai mare grad de complexitate din lume. In prezent, el este depasit din acest punct de vedere doar de operatiunile complicate realizate de masini si de computere si de un alt ceas de buzunar si anume Vacheron Constantin Reference 57260 care detine recordul absolut de complicatii in numar de 57 si 2800 de piese si sonerie care imita clopotul de la catedrala Westminster, a fost produs in 2015 cand au aniversat 260 de ani de productie neintrerupta.
            Revenind la Patek Philippe Henry Graves Supercomplication este un ceas de buzunar din aur de 18 karate si a fost denumit ,,Henry Graves'' dupa numele bancherului american Henry Graves Jr. care a comandat din dorinta lui de a se intrece pe el. A fost nevoie de trei ani pentru a proiecta si inca de cinci ani pentru fabricarea ceasului, care a fost livrat lui Henry Graves la data de 19 ianuarie 1933. Supercomplication a fost orologiu mecanic cele mai complicat din lume pentru mai mult de 50 de ani, cu un total de 24 de functii diferite, ceasul are 24 de functii, contine 920 de piese individuale, cu 430 de suruburi, 110 rotite, 120 parti detasabile, si 70 de bijuterii, toate lucrate manual pe o scara mica.
            „Supercomplicatia”, realizata de Patek Philippe in 1932, cu 24 de functii, printre care se numara un calendar perpetuu care se ajusteaza singur in cazul anilor bisecti, ora rasaritului si a apusului si chiar o harta a cerului de deasupra orasului New York asa cum o vedea Graves din apartamentulu sau de pe Fifth Avenue din New York. Mai mult, distantele dintre stele sunt corect reprezentate, fiind proportionale cu distantele reale, iar harta se roteste odata cu cerul. Ceasul are si alarma si indica fazele Lunii.
            In cartea „A Grand Complication”, autoarea Stacy Perman povesteste ca Henry Graves era un om „ciudat de tacut” pentru perioada in care a trait, precum si „un om al tihnei”. Pe-atunci, ceasornicarii traiau o adevarata „epoca de aur”. „Pana la aparitia automobilului, ei erau considerati cei mai inovatori producatori din lume”, explica Perman.
            „Supercomplicatia” a aparut in urma unei competitii neoficiale dintre Henry Graves si producatorul de automobile James Packard. Ceasul acestuia din urma avea 10 „complicatii” si fusese primul ceas din lume care avusese o harta a cerului pe cadran ( o harta a cerului de deasupra casei sale din Ohio, realizata cu 500 de stele aurii ).
            Graves a comandat „Supercomplicatia” tocmai pentru a avea un ceas care sa-l intreaca pe cel al lui Packard. La 10 iulie 2014, Sotheby's a anuntat ca va pune la licitatie ceasul, iar la data de 11 noiembrie 2014, ceasul a fost vandut la Geneva, Elvetia. Pretul final a ajuns la peste 23 de milioane de franci elvetieni, echivalentul a 24 de milioane de dolari $ la momentul respectiv. Suma a fost cel mai mare pret pe care cineva a platit vreodata pentru un ceas, inclusiv ceasuri de buzunar sau ceasuri de mana.
A fost intors ultima data in anul 1969 si inca mai merge.....
           
             


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu